Handtuingereedschap

Lente: tijd om de tuin klaar te maken voor het seizoen

Lente: tijd om de tuin klaar te maken voor het seizoen


Na de koude periodes de afgelopen maanden is het nu stukken warmer. De narcissen en krokussen komen boven de grond uit en enkele staan er zelfs al in bloei. Het voorjaar staat voor de deur. Net voor de lente is er in de tuin genoeg te doen. Snoeien, mesten, opruimen het lijkt wel of alles tegelijk moet gebeuren. Begin je op tijd dan kan je rustig alle klusjes afwerken.

Snoeien in de lente

Ruim voordat de lente begint, kan je al beginnen met snoeien. Bij veel bomen (kastanje, esdoorn, berk) komt de sapstroom al vroeg in het voorjaar op gang. Deze snoei je dus liever nog in de winter dan in het voorjaar. Gebruik hiervoor een scherpe (elektrische) snoeischaar Maar ook een druivenstruik kan je het beste al voor de jaarwisseling snoeien.
Veel struiken kan je prima in het voorjaar snoeien, zeker als het struiken zijn die later in het seizoen pas gaan bloeien. Snoeien begint met goed handtuingereedschap. Zorg dat het tuingereedschap voor het seizoen scherp is. Bot tuingereedschap zorgt voor slechte snijwonden bij de plant, wat de mogelijkheid op aantasting van schimmels groter maakt.
Voordat je begint met snoeien bekijken de boom, struik of plant dan goed. Je wilt immers dat deze in een mooie vorm blijft. Takken die elkaar kruisen kunnen weg geknipt worden, zorg er echter wel voor dat de plan in balans blijft.

Bemesten

Voor een gemengde tuin kan je gemengde mest aanbrengen. Gemengde organische mest kan al aangebracht worden in het vroege voorjaar.  Gebruik voor bomen en struiken langdurig werkende mest.
Voor het gazon kan je beter wachten tot begin april. Ook eenjarige planten hebben de mest het liefst vanaf begin april.

Opruimen

Het voorjaar is ook de tijd van opruimen. Omdat er nog (enkele) koude dagen zijn in deze periode waarin niet alles klusjes gedaan kunnen worden, kan er op deze dagen wel opgeruimd worden. Het controleren van het tuingereedschap ligt voor de hand. Maar ga bijvoorbeeld ook op slakkenjacht. Slakken eten graag jonge scheuten en blaadjes van planten. Worden deze in het voorjaar opgegeten dan kan de plant hier de hele zomer last van hebben. Uit voorzorg kunnen er eierschalen rondom een plant gelegd worden, slakken kruipen hier namelijk niet graag overheen.
Daarnaast kunnen verwelkte bloemen worden afgesneden. Laat de bladeren zo lang mogelijk zitten, zodat de bloembollen goed de kans krijgen om weer aan te groeien. Ook onkruid wieden is een klusje dat altijd gedaan kan worden. Echter is dit in het voorjaar exta belangrijk. Zorg ervoor dat het onkruid niet te groot wordt, zodat het nieuwe planten en bloemen onthoudt van licht.

Gereedschap controleren

Goed gereedschap is het halve werkt. Controleer of alle snoeischaren en heggescharen nog scherp zijn. Werkt de grasmaaier nog oke? Zijn alle kabels en verlengsnoeren in orde?

Planten

Het ideale tijdstip om nieuwe planten te plaatsen is halverwege de lente, als de bodem warm genoeg is. Echter kan dit eventueel ook eerder, belangrijk is wel dat het niet vriest!
Dompel de plant eerst met kluit en al in een bak met water, totdat er geen luchtbelletjes meer naar boven komen. Maak een gat in de grond en vul deze gedeeltelijk met potgrond of mest. Zet de plant in het gat en bedek deze met aarde. Geef vervolgens nog wat water, zodat de grond goed zakt. In de eerste weken na het pooten is het van belang de plant goed water te geven in een eventuele droge periode.

Gazon verzorgen

Zodra het warmer wordt begint het gras ook weer te groeien. Maar de eerste keren niet te kort (2cm). Als er in de winter mos is gegroeid moet dit verwijderd worden. Dit kan met een verticuteerhark of -machine. Strooi op deze plekken kalk en late deze twee weken liggen. Daarna verwijderen met een hark. Ook kan er gazonmest gestrooid worden met een middel tegen mosvorming.

Groentetuin

Het werk in en voor de groentetuin begint ook in het voorjaar. In een kas of de vensterbank kan je al beginnen met zaaien. Buiten kunnen vruchtenbomen en struiken voorzien worden van mest. Mocht het 's nachts erg koud worden dan moeten jonge scheuten bedekt worden tegen de kou.
Op de bodem kan plastic worden neergelegd, zodat de grond sneller opwarmt. Jonge planten pas buiten planten als deze robuust genoeg zijn en tegen de buitenlucht kunnen. Uien en sjalotjes moeten direct buiten geplant worden. Aardappels kunnen in een (eier)doos gelegd worden, zodra deze gaan schieten deze buiten in de grond zetten.