Handtuingereedschap

Bloemkool in eigen moestuin


De bloemkool is eigenlijk geen kool. Wat in de volksmond de kool wordt genoemd, zijn eigenlijk de witte, dichte, bloemknoppen van de plant. Het blad van de plant is overigens niet geschikt voor consumptie. De bloemkool is onder te verdelen in drie groepen; zomer-, herfst- en winter-bloemkool. Deze laatste soort wordt in mindere mate in ons land geteeld, omdat het klimaat daarvoor te koud is.
Bloemkool is een moeilijke groente om te kweken, echter qua consumptie 1 van de favoriete koolsoorten. De bloemkool is veeleisend op het gebied van grond, vocht en voeding. Om de kool wit te houden is het van belang om als de kolen zich gaan vormen, enkele bladen te knakken en hiermee de kool te beschermen.

Periode en bemesting

Bloemkool kan gekweekt worden vanaf eind maart in een bak, of vanaf ongeveer half juni in de volle grond. Zorg ervoor dat de grond goed vruchtbaar is. Goede humus of stalmest is erg belangrijk voor de bloemkool. Bij bloemkool gelden veel van de regels die voor meerdere koolsoorten gelden. Zorg voor een (erg) goede grondbewerking met veel stalmest voor voldoende voedingsstoffen in de grond. Begin hier al in de winter mee. Voor het planten kan dan nogmaals een extra hoeveelheid stalmest en/of kunstmest aan de grond worden toegevoegd. Hierdoor zal de grond ook meer vocht vasthouden in de groeitijd. Voordat de plant kleine kooltjes begint te ontwikkelen is het goed om nogmaals (vloeibaar) bij te mesten.
De bloemkool groeit het best op een open, maar wel beschutte plek. Zorg dat de bloemkool altijd voldoende vocht krijgt, anders blijven de bloemkolen klein.
Afhankelijk van de soort, zijn de planten tussen juni-augustus volgroeid. Snijd de bloemkolen af naar behoefte. Kolen die open komen te liggen, maar nog niet geconsumeerd worden, kunnen worden beschermd door enkele bladeren te knakken en hiermee de kool te bekekken.

Zaailingen van de bloemkool

Bloemkoolzaailingen zijn erg gevoelig. Ga er voorzichtig mee om. Zorg ook dat de zaailingen nooit water tekort hebben. Zodra de zaailingen groot genoeg (april-mei)zijn kunnen ze in de volle grond gezet worden. Zet de planten ongeveer 60cm uit elkaar. Houd deze afstand ook aan tussen de rijen. Druk de zaailingen goed aan. Trek iets aan de plant om te controleren of deze stevig in de grond staat.

Ziektes

De planten zijn gevoelig voor ziektes, net als andere koolsoorten. Knolvoet en koolvlieg zijn hiervan de meest voorkomende. Bestrijd deze met de juiste bestrijdingsmiddelen zoals 'knolvoetvrij' of een vliegennet.

Nieuwe rassen

Tegenwoordig zijn er ook nieuwe rassen die 'mini' bloemkolen voort brengen. Het voordeel van rassen zoals 'Idol' en 'Candid Charm' zijn dat deze al na zo'n 75 dagen te oogsten zijn. Daarnaast kunnen ook de rijen dichter bij elkaar staan. Iets meer dan 20cm tussen de rijen en planten is al voldoende.

WOLF-Garten multi-star iE-M Woeler/ schoffel handkrabber

WOLF-Garten multi-star iE-M Woeler/ schoffel handkrabber

Groentenhakje lang 12cm Polet Traditional handgesmeed lang handvat - Tuinhak Schoffel

Groentenhakje lang 12cm Polet Traditional handgesmeed lang handvat - Tuinhak Schoffel

Groentenhakje kort 8cm Polet Traditional handgesmeed - Tuinhak Schoffel

Groentenhakje kort 8cm Polet Traditional handgesmeed - Tuinhak Schoffel