Tuintips voor in de herfst

herfst kleuren

In de herfst als het weer omslaat, ligt de tuin er vaak verlaten bij. Het weer wordt kouder en de avonden korter. Echter is er in de herfst genoeg te doen in de tuin. De tips hieronder zijn taken die goed in de herfst gedaan kunnen worden en de tuin bloeiend houden.

  • Vermeerder planten. Snijdt takjes van ongeveer 10 cm van hardhouten planten. Verwijder de onderste bladeren en steek de takjes in stekpoeder.
  • Trim hagen voor het begin van de winter, zodat ze compact blijven en vrij van de grond.
  • Controleer het gazon en verwijder het onkruid. In de eerste helft van november, dient het gras voor de laatste keer dit seizoen gemaaid te worden. Maai het niet korter dan 5cm, omdat iets langer gras beter overweg kan met het weinige zonlicht in de herfst en winter. Belucht het gazon met een hark / greep en strooi licht kalk. De kalk zoet de bodem en geeft extra voeding aan het gras. Hiermee is het gras klaar voor het koele winterweer.
  • Ruim blad dat is gevallen regelmatig op. De bladeren die blijven liggen ontnemen het toch al weinige zonlicht in deze periode van de planten en het gras.
  • Haal zaadhoofden niet te snel weg. Deze bieden een overvloed aan voedsel voor vogels. Deze zullen dan ook graag uw tuin bezoeken.
  • Het is een goed moment om groenblijvende vaste planten te delen. Steek deze planten uit de grond en vermeerder ze met een scherpe schop. Herplant de nieuwe planten in nieuwe potgrond.
  • De herfst is ook uitermate geschikt om bloembollen te planten. Plant de bollen qua diepte 2 tot 3 keer de hoogte van de bol in de grond. Op deze manier zullen ze in het voorjaar op het juiste moment groeien en de tuin voorzien van mooie bloeiende bloemen.
  • Planten waarvan het blad verwelkt, kunnen gesnoeid worden. Dit is het moment dat de plant hun sap in de wortels moeten bewaren. Worden ze niet gesnoeid dan kunnen de planten stuk gaan, omdat er te weinig voeding overblijft om de (strenge) winter te overleven.

Naast al deze klussen zijn er ook veel andere kleine klusjes die gedaan kunnen worden. Planten die gevoelig zijn voor de winter (bijv. rozenstruiken) moeten worden afdekt, zodat ze beschermd zijn tegen de kou. Potplanten moeten binnen worden gezet of op een beschutten / overkapte plek. Haal bloembollen van zomerbloemen, zoals bijvoorbeeld Dahlia’s, uit de grond, maak ze schoon en sla ze droog op voor de winterperiode.
Denk er ook aan om kranen af te sluiten en regentonnen leeg te laten lopen, zodat het bevriezen van water geen schade kan aanrichten.

Als de winter komt dan kan de tuinman of tuinvrouw van zijn/haar rust geniet. Maar denk eraan… dit zal niet lang duren voordat alles weer van voor af aan begint!!!