Tuin gereedschappen

Snoeischaar
Snoeischaar

Bij het kiezen van tuin gereedschappen is het erg belangrijk om gereedschappen te kiezen die passen bij je lengte en bouw. Goed gereedschap is het halve werk!

Spit je graag met een rechte rug en heb je een gemiddelde lengte dan is bijvoorbeeld een steel van 85cm prima, spit je liever met een kromme rug, neem dan een steel van 80cm.
Onderhoud je tuin gereedschappen altijd goed. Rustvrij stalen tuin gereedschappen hebben minder onderhoud nodig, maar zijn vaak duurder en zwaarder om mee te werken. Maak je tuingereedschappen na gebruik altijd goed schoon en smeer ze eventueel in met olie. Berg de gereeschappen op in een droge schuur of garage. Hiermee voorkom je roest. Bovendien is verroest tuingereedschap ook zwaarder om mee te werken.

Kruiwagen
Een kruiwagen is een bak, met veelal 1 wiel eronder. Door dit ene wiel is de kruiwagen makkelijk te manouvreren. De kruiwagen is gemaakt om snel en makkelijk lading (bijv. zand) te vervoeren door 1 persoon. Een standaard kruiwagen kan ongeveer 80 tot 100 liter lading vervoeren.

Spade
Een spade gebruik je om te graven of te spitten. Het is belangrijk om bij het kiezen van een spade op de lengte van de steel te letten. Kies een lengte die bij je past. Vergeet niet om ook goed schoeisel aan te trekken als je aan het werk gaat met een spade.

Schoffel
Een schoffel is een oud veelzijdig gebruikt argrarisch gereedschap. Met een breed vlak blad is de schoffel nuttig voor werk tussen de rijen met planten. De schoffel wordt gebruikt om de grond los te maken of onkruid te verwijderen. Daarnaast is een schoffel ook erg makkelijk bij het oogsten van bijvoorbeeld aardappels.

Hark
Hark betekent letterlijk: Bij elkaar schrapen. Een hark wordt vaak gebruikt om de grond los te maken en ligt te egaliseren voor het klaarmaken van het zaaibed. Daarnaast zijn er harken om gras te harken of te verticuteren

Gieter
Een gieter mag niet ontbreken bij het tuinieren. Zorg voor een goed passende sproei kop, zodat deze niet ineens los kan schieten. Gieters worden al meer dan 400 jaar gebruikt bij het tuinieren. Ze zijn in alle soorten maten en materialen verkrijgbaar.

Snoeischaar
Al meer dan 1000 jaar geleden werd in Japan en China een speciale schaar gebruikt om Bonzai boompjes te snoeien. Echte snoeischaren kwamen later, maar rond het jaar 1900 werden in heel Europa al snoeischaren verkocht. Iedere tuinman, professioneel of amateur, gebruikt tegenwoordig een snoeischaar om zijn of haar planten, bomen en struiken mee te snoeien.