Stekjes aan het einde van de zomer

stekjes
stekjes

Aan het einde van de zomer is het tijd om stekjes te kweken. Welke planten kunnen bijvoorbeeld door afleggen worden vermeerderd?
De methode van zomerstekjes vindt plaats als de groei van de plant afneemt en aan de onderste takken een hard houtachtige schors ontstaat. Vaak gaat het dan om groenblijvende vaste planten (bijv. de vlinderstruik en vuurdoorn)

Stekjes door zomerstekjes

De zomerstekjes methode is vrij simpel en daarbij erg succesvol. Kies hiervoor een robuuste gezonde steel zonder bloemen, die er dit jaar aangegroeid is. Buig de tak en kijk of deze weer in de oorspronkelijke vorm terug keert. Als dit zo is, dan is de tak geschikt.
Laat 2-3 blaadjes aan de bovenkant van de tak over. Verwijder de rest van de blaadjes en snijd de tak van de plant.
Verwijder 1-2cm schors met een scherp schoon mesje tegenover het onderste oog van het stekje. Het stekje zal wortel gaan schieten aan het uiteinde van het takje. Zit er nog een oog onderaan het stekje, dan is de kans groter dat er wortels komen.
Stip het uiteinde van het stekje in stekpoeder om het proces om wortels te creëren te versnellen, overtollig poeder afschudden.
Zet het stekje in een potje met potaarde en scherp zand. Geef dagelijks goed water en besproei de blaadjes ook om uitdroging te voorkomen. Sluit het plantje eventueel af met een plasticzakje om een beschutte plaats te creëren.

Stekjes door middel van afleggen

Bij enkele struiken werkt de methode van de zomerstekjes niet. Bijvoorbeeld bij struiken als azalea, rododendron en buxus. Deze struiken kunnen door afleggers vermeerderd worden. Buig een jonge scheut van de moederplant zover dat deze halverwege weer in de grond kan worden begraven. Het uiteinde van de scheut blijft wel boven de grond. Na een periode van 6 tot 8 maanden zal deze scheut ook zelf wortels hebben geschoten in het deel dat is begraven.
Snijdt de scheur hierna van de plant af met een scherp mes. Stip het uiteinde van de scheut in stekpoeder en begraaf deze ook los in de grond en geef voldoende water.

Stekjes door te delen

Planten en struiken met draadachtige wortels kunnen worden vermeerderd, door ze in stukken te snijden. Het beste tijdstip hiervoor is na de bloeiperiode. De avond voor het delen, de plant goed water geven. Graaf op de avond zelf, de plant rondom los. Met een schop, bijl of mes kunnen de wortels van de plant gedeeld worden, zodat er twee planten ontstaan. Haal 1 deel uit de grond en plant deze elders. Geef daarna goed water. Sommige planten hebben enige tijd nodig voordat ze zicht herstellen (er zijn zelfs planten die 2 jaar niet bloeien, zoals bijvoorbeeld de blauwe distel of Afrikaanse lelie).