Basilicum

basilicum
basilicum

Bazielkruid oftewel Basilicum is een tere plant. De plant kan niet tegen vorst en zal in de winter niet buiten overleven. Basilicum moet worden gekweekt in goed doorlatende grond, met voldoende organische mest. De plek moet warm en zonnig zijn.
Vanaf maart kan basilicum binnen gekweekt worden, houd 16 graden als minimum temperatuur aan. Als het buiten voldoende warm is (ongeveer begin juni) kunnen de jonge zaailingen buiten gezet worden.
De basilicum heeft graag ‘natte voeten’, zorg dat de bodem voldoende vochtig blijft tijdens het groeiseizoen. Zodra er bloemen komen in de plant verwijder deze dan direct. Dit bevordert de groei van de rest van de plant. Basilicum is een veelvuldig gebruikt keukenkruid, de bladeren van de plant kunnen geplukt worden naar behoefte. De plant zal ongeveer 45 cm hoog worden en 30 cm breed.
In september kan de basilicum vanuit de volle grond in een pot worden gezet, omdat de basilicum niet winterhard is. De plant kan binnen verder groeien om de bladeren te gebruiken in de herfst en winter. Snoei de planten voor het naar binnen zetten terug naar ongeveer 6 centimeter en poot de plant in een pot van ongeveer 12 centimeter. Binnen zal de plant weer opnieuw uitlopen.
Oogt de bladeren naar behoefte.